Tulburarea de procesare auditiva și Metoda Tomatis

Tulburarea de procesare auditiva și Metoda Tomatis

💢Ne-am propus sa oferim o prezentare mai amplă a ceea ce inseamna Tulburarea de procesare auditiva si ce presupune Terapia Tomatis. Va fi o postare mai lungă, dar extrem de prețioasă !

Ca părinte, uneori poate fi copleșitor când bănuiești o dificultate cu care se confruntă copilul tau și nu știi de ce. Simptomele precum dificultatea de învățare sunt adesea vagi, așa că poate fi dificil de identificat cauza exactă.

Cu toate acestea, dacă copilul dumneavoastră prezintă oricare dintre aceste simptome, o tulburare de procesare auditivă (APD) ar putea fi de vină.

👉Dacă Copilul tău :

❌Pare deconectat sau caută zone linistite departe de alte persoane?

❌Are dificultăți în a-și aminti mai multe cereri simultan?

❌Pare confuz cu privire la instrucțiunile pentru teme și rămâne în urmă?

❌Acționează făcând crize de furie sau purtându-se prost în alt mod?

❌Acționați prost în momente nepotrivite?

❌Prezintă semne de stres, cum ar fi nervozitate, tulburări de somn sau iritabilitate?

❌Are dificultăți în a acorda atenție și a urmări conversațiile?

❌Reacționează negativ la sunete, în special la mediile zgomotoase?

❌Are tendința de a-i ignora pe ceilalți atunci când este absorbit de altceva?

❌Pare să aibă dificultăți în a auzi direcția sunetelor?

❌Pronunță greșit cuvintele sau folosește cuvinte greșite?

❌Are probleme în a-și aminti lucruri și pare neobișnuit de dezorganizat?

❌Pare incapabil să asculte?

Deși aceste semne nu indică în mod concludent probleme de procesare auditivă, apariția unuia sau mai multor sugerează că copilul dumneavoastră ar putea avea dificultăți în a înțelege informațiile auditive.

👉Ce este tulburarea de procesare auditivă ❓

O modalitate ușoară de a înțelege Tulburarea de procesare auditivă, (numită și CAPD, sau Tulburare de procesare auditivă centrală), este să ne gândim la ea ca la un fel de dislexie a auzului. În circumstanțe normale, vorbirea călătorește prin ureche până în zona de limbaj a creierului, unde este interpretată. La o persoană cu APD, totuși, atunci când informația ajunge la creier, nu este procesată corect, ceea ce duce la confuzie și întârzieri de timp. În același mod, cei care suferă de dislexie pot avea o vedere bună, cei care suferă de TPA pot avea un auz perfect bun – nu calitatea sau claritatea sunetului este problema, ci modul în care creierul interpretează informațiile care cauzează probleme. Cu APD, vorbirea este, în esență, „pierdută în traducere”.

👉De ce este atât de greu de diagnosticat o tulburare de procesare auditivă❓

Pentru început, nu puteți diagnostica tulburarea de procesare auditivă înainte de vârsta de 7 ani.
Deoarece tulburarea de procesare auditivă produce simptome similare și suprapuse cu afecțiuni precum dislexia, autismul, ADD, ADHD și chiar bolile psihologice sau fizice, este adesea diagnosticată greșit și tratată incorect. În plus, un copil are adesea probleme de procesare auditivă și alte afecțiuni simultan, ceea ce servește doar la mascarea suplimentară a prezenței unei tulburări de procesare auditivă.
În plus, majoritatea medicilor nu sunt calificați să determine dacă există un APD – este necesar un specialist auditiv pentru a pune diagnosticul. Prin urmare, este puțin probabil ca părinții și medicii să se concentreze asupra APD ca o posibilă explicație pentru simptomele care sunt comune cu atât de multe alte afecțiuni (mai prevalente).
Mai există o problemă care face diagnosticarea dificilă. Deoarece copiii cu Tulburări de procesare auditivă au de obicei un auz normal, aceștia au rezultate bune la testele de sunet care le-au fost făcute de către audiologi. În acest mediu „perfect” în care camera este liniștită și copilul este rugat să răspundă la tonuri mai degrabă decât la vorbire, o problemă de auz este exclusă și părinții și medicii merg mai departe fără a considera APD ca o posibilă cauză a simptomelor copilului.

👉Ce cauzează probleme cu procesarea auditivă❓

Deși cauzele exacte sunt necunoscute, se crede că următoarele pot contribui la afecțiune:

❌Infecții frecvente ale urechii, clei in urechi (cu sau fără coloane)

❌Stres sau traumă (nu este neapărat recunoscut)

❌O accidentare la cap (s-ar putea să fi trecut neobservată)

❌Naștere dificilă sau prematură

❌Ceară excesivă nedetectată in urechi

❌Alergii care provoacă inflamație cronică în regiunea urechi-nas-gât.

👉Ce se poate face pentru a ajuta un copil cu dificultăți de procesare auditivă❓

Odată ce orice probleme medicale care influențează afecțiunea au fost abordate, există multe opțiuni de intervenție disponibile care pot îmbunătăți considerabil capacitatea copilului de a procesa informațiile auditive. Datorită faptului că o cauză exactă a problemelor de procesare auditivă este necunoscută, există mai multe abordări diferite.
Cele mai tradiționale două intervenții sunt Terapia Auditivă (administrată de un logoped calificat) și aparatele auditive la distanță.

TOMATIS® funcționează într-un mod complet diferit.

În loc să încercăm să schimbăm un comportament sau să exersăm o anumită abilitate din nou și din nou, folosim propriul sistem de învățare al naturii.

În logopedie, copilul învață tehnici și strategii pentru a contracara problemele de procesare a informațiilor. În funcție de zonele de dificultate, aceștia practică abilitățile cognitive, efectuează exerciții de corectare a vorbirii, lucrează la modalități de îmbunătățire a concentrării și multe altele. Din nou, la fel ca și în cazul terapiei pentru dislexie, este o chestiune de a ajuta copilul să facă față simptomelor și să-și îmbunătățească capacitatea de a funcționa „normal”.

Cu aparatele auditive la distanță, copilul folosește aparate auditive pentru a-l auzi pe profesor mai bine în clasă.

Cu TOMATIS®, în loc să învățăm strategii sau să montam un aparat auditiv, antrenăm creierul și sistemul auditiv să facă diferența între sunete și să le filtreze pe cele care ne stau în cale.

Acesta este modul natural și unul care oferă rezultate de durată rapid – în luni în loc de ani.

Metoda TOMATIS® este un program audio care abordează Ascultarea abordând problema la nivel de sistem auditiv direct. Folosind tehnologie avansată de sunet și bazându-se pe zeci de ani de cercetare, Metoda TOMATIS® utilizează echipamente special concepute care stimulează creierul, urechile și sistemul auditiv. Educă progresiv urechea să sorteze, să prioritizeze, să analizeze și să folosească mesajele auditive.

👉Funcționează cu adevărat TOMATIS®❓

Da. TOMATIS® este Standardul de Aur al antrenamentului auditiv și este de mai bine de 60 de ani. Iată de ce funcționează atât de bine…

Când suntem sugari, vorbirea și sunetul intră în urechi și stimulează creierul. Acesta este modul în care bebelușii învață să înțeleagă limba și încep să vorbească. Cu metoda TOMATIS®, folosim ceea ce Dr. Tomatis a numit urechea sa electronică pentru a „re-antrena” și a stimula conexiunea ureche-creier.

Astăzi, toți practicienii TOMATIS® de la centrul Toomatis din Focșani folosesc TalksUp®, cea mai avansată tehnologie electronică a urechii TOMATIS®.
Cu un TalksUp® și o cască TOMATIS® asculți muzică clasică și voce umană ușor modificată cu 6 filtre alternative și Gating®.

Sunetul este transmis atât prin canalul urechii (conducție a aerului), cât și prin vibrații (conducție osoasă). Acest lucru simulează modul natural în care auzim – stimulând procesele sistemului auditiv.
Este frumos și energizant.
Muzica redată prin căști este selectată științific și se va schimba în timbru și intensitate. Filtrele și întârzierile în procesare fac TOMATIS® unic de eficient, calmant și relaxant.

Contrastele muzicale sunt cele care determină creierul să acorde atenție și noi abilități se dezvoltă în timp.

Pe măsură ce programul complet se desfășoară pe o perioadă de 4 până la 6 luni, modelele de comunicare sunt stabilite între ureche, creier și corp – și devin permanente.

Acesta este motivul pentru care „antrenamentul” ureche-creier TOMATIS® crește concentrarea, atenția și accelerează învățarea.

Funcționează deoarece TOMATIS® nu abordează doar simptomele, ci se adresează direct modului în care creierul procesează stimulii auditivi.

Un alt factor care se adaugă la succesul Metodei TOMATIS® este că este ușor și vesel pentru toate vârstele.

Copiii se pot juca, pot pune puzzle-uri, picta sau chiar pot face teme în timp ce ascultă muzică. Adulții de multe ori se relaxează sau fac ceva ce le place cu adevărat.

Chiar și copiii mici cu antecedente de hipersensibilitate le place să asculte muzica TOMATIS®.

Naturală, neintruzivă și cercetată științific, Metoda TOMATIS® obține rezultate reale.

Pentru a vă face o idee despre impactul Metodei Tomatis®, puteți găsi informatii la practicienii nostri – Tomatis Focșani – telefon : 0772.042.673

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *